Domburg

Domburg ligt direct aan zee, aan de noordwest kust van het schiereiland Walcheren. In westelijke en oostelijke richting strekt zich een schitterend duinlandschap uit. Het spreekt dat velen Domburg als een favoriete badplaats hebben uitverkoren vanwege de unieke combinatie van duinen, zee en bossen.

Maar niet alleen vanwege de brede, schone stranden en het zuivere zeewater is Domburg zo geliefd. Ook de vrije wandel terreinen in de buitenplaatsen met hun parken en vijvers, dragen bij tot de charme van Domburg. Met recht staat Domburg nog steeds bekend als een van de aantrekkelijkste badplaatsen van Nederland.

In de zomermaanden worden er talrijke evenementen georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het folkloristische ringrijden te paard, strandfeesten, kindervoorstellingen, concerten en fiets- en wandeltochten.

Bron: www.beeldbank.zeeland.nl, Willem Woznitza

Schilders

De schilderachtige omgeving, de vriendelijke dorpsbewoners en de pittoreske uitstraling trokken na 1900 veel bekende schilders naar Domburg, zo vestigde in navolging van Jan Toorop onder andere Piet Mondriaan, naast Parijs en New York, zich in Domburg. Mondriaan is in zijn tijd in Domburg begonnen met de abstracte kunstwerken die we nu kennen, de fel gekleurde vlakken en lijnen. Een eerste vorm van abstract schilderen is het hiernaast afgebeelde werk van Mondriaan, in abstracte vorm is de Nederlands hervormde kerk van Domburg weergegeven. Naast Piet Mondriaan belandden ook Marie Tak-van Poortvliet, Maurice Goth en nog vele andere schilders in Domburg.

Bron: www.beeldbank.zeeland.nl, Ton Stanowicki